Estera logo

Glas Slavonije 7.12.2009.g. "CAMUFLAGE TERAPIJA" Estera salon

CAMUFLAGE TERAPIJA

Korektivna kozmetika je jedna od metoda koja se koristi za prikrivanje nagrđujućih kožnih promjena.Koristi se kao nadopuna u liječenju dermatoloških bolesti koje zahvaćaju dijelove tijela koji su vidljivi.Uz korektivnu kozmetiku osoba s vidljivim nepravilnostima kože lakše prihvaća promjene pigmentacije kože,vulgarne akne.ožiljke i druge kožne bolesti.U korekciji takvih poremećaja pigmentacije koristi se tzv. teorija komplementarnosti boja-pojava da suprotne boje jedna drugu neutraliziraju.Tako se za hipo i hiperpigmentacije,podočnjake,vene,modrice koriste žuti tonovi-(žuto neutralizira plavo) ,a za promjene kao što su kapilare,upaljene akne,svježi ožiljci,madeži koriste zeleni tonovi-(zeleno neutralizira crveno).Dalje se tehnika prikrivanja prilagođava kožnoj promjeni koja se želi prikriti,ovisno da li se prikriva promjena pigmentacije ili promjena oblika.
Da bi upotreba korektivne kozmetike bila sigurna treba biti prilagođena tipu i stanju kože, ne smije poticati stvaranje komedona,ne smije iritirati kožu i treba biti hipoalergena,a poželjno je da sadrži i UV zaštitni faktor.
Prikrivanje vitiliga

1. Prvi korak je očišćeno lice na koje je nanešena hidratantna krema što olakšava razmazivanje pudera i ujednačavanje tena.
2. Drugi korak je nanošenje camuflage gustog pripravka poput korektora na hipopigmentirana područja-bijele mrlje.Camuflag možemo naći u širokom spektru boja i tonova od svjetlo žute do smeđe.Kada se odabere odgovarajući ton nanese se korektor pomoću kista izravno na nepravilnosti i lagano utapka prstima kako bi ublažili vidljivost boje.
3. Treći korak je nanošenje kompaktnog pudera ili tekućeg pudera pomoću suhe spužvice za jače prikrivanje ili mokre spužvice za transparentnije prikrivanje nježno tapkajući najprije preko korektora,a zatim razmazujući od sredine prema rubovima lica.
4. Četvrti korak je nanašanje prozračnog pudera ili pudera u prahu koji produžuje trajnost šminke i daje mat efekt. Nanosi se velikim mekanim kistom na cijelo lice i vrat također od sredine prema rubovima lica.Prije nanašanja na kožu treba protresti višak pudera s kista da bi ten bio što ujednačeniji.

Da bi prikrivanje bilo što uspješnije pripravak korektivne kozmetike mora imati ove osobine: mora sadržavati spektar već spomenutih boja i njihove tonove,mora biti neproziran radi što boljeg prikrivanja promjena na koži,morao bi biti vodootporan da bi se mogao koristiti u uvijetima vlage,kiše,bazena,kod sportskih aktivnosti,mora dobro prijanjati na sva područja i na sve tipove kože,mora biti jednostavan za upotrebu jer komplicirana upotreba obeshrabljuje osobu s određenim kožnim nepravilnostima.
Svrha camuflage terapije je smanjiti ili potpuno prikriti probleme na koži osobe s nepravilnostima tako da ona svoju kožu doživljava što je više moguće normalnom.

PIŠE: ANAMARIJA HORVAT,majstor kozmetičar

ANAMARIJA ČABAJ EX HORVAT

dermaestetičar i permanent make up artist