Estera logo

Glas Slavonije 10.05.2010.g. "Pojačana dlakavost ili hirzutizam" Estera Osijek

KAKO SE RIJEŠITI DLAČICA

Na ljudskom tijelu ima oko 5 milijuna folikula dlaka. Vidljivi dio dlake zove se stabljika dlake, a ona je kerotizirano, otvrdnulo tkivo koje raste iz folikula.Ciklus rasta dlake podjeljen je u tri faze: ANAGENU fazu odnosno fazu aktivnog rasta, a traje od 2-8 godina na vlasištu dok na obrvama, trupu, nogama i rukama ta faza traje od 1-6 mjeseci. Druga faza je KATAGENA faza odnosno prijelazna faza i traje oko 2 tjedna i u njoj dlačice prestaju rasti i treća ili TELOGENA faza ona je faza mirovanja ili faza ispadanja dlake, a traje oko 100 dana ili 3 mjeseca. Razlikujemo terminalne dlake koje su tamne i dugačke i velus dlake, koje su svjetle, meke i kratke. Kod ljudi razlikujemo tri tipa dlaka, a to su: spolno neovisne-obrve, trepavice i kosa na okcipitalnom dijelu vlasišta i ambispolne- muške spolne dlake i ženske spolne dlake koje su pod utjecajem estrogena i androgenih hormona. Brzina rasta dlake razlikuje se od osobe do osobe, a ovisna je o genetici, metabolizmu, debljini, hormonima, lijekovima koje eventualno konzumiramo i o starosti.
Pred nama su vrući dani i ljeto, kada smo izloženi pogledima i trebamo pronaći i odabrati najbolju metodu depilacije. Koriste se razne metode uklanjanja dlačica. Depilacija je postupak privremenog uklanjanja neželjenih dlaka. Mogu se ukloniti KEMIJSKI- depilacijskom kremom ili pjenom i FIZIČKI- postupkom brijanja, čupanja pincetom, električnim depilatorom i adhezivnim sredstvima za depiliranje ( voskovi-topli i hladni).
1. Depilacija kremom ili pjenom radi se tako da se ista nanese u debljem sloju na područje koje želite depilirati kako biste dobro prekrili dlačice. Ostavi se da djeluje točno propisano vrijeme, a zatim se ukloni štapićem. Dosta često izazivaju alergijske reakcije, a postupak se mora često ponavljati.
2. Brijanje koje je korisno isključivo kod osoba koje su alergične na kremu i kod osoba osjetljivih na bol koja se javlja za vrijeme depilacije voskom ili elektro depilacije.
3. Elektro depilator je aparat sa snažnim i brzim motorom, te glavom koja se sastoji od rotirajućih diskova koji čupaju dlaku. Nakon korištenja aparata može doći do poremećaja u rastu i upale dlake koja se dosta sporo liječi. Nakon takvih upala na koži ostaju tamne mrlje, a ponekad i ožiljci.
4. Depilacija voskom gdje koristimo hladni i topli vosak ovisno o području koje želimo depilirati. Rezultat i kod jednog i kod drugog voska je isti samo se upotreba i način rada malo razlikuju. Razlika je i u tome što topli-vrući vosak ne smiju koristiti osobe s osjetljivom kožom i proširenim kapilarama i venama. Osim bolnosti za vrijeme tretmana, mana u ovoj metodi depilacije nema. Higijenska je i učinkovita što je najvažnije te financijski pristupačna svima i vrlo brza npr. depilacija cijelih nogu traje 20 min., a dužina dlake prije same depilacije trebala bi biti 1 cm, nikako krača da bi se postigao zadovoljavajući rezultat. Depilacija voskom najbolja je metoda privremenog uklanjanja dlačica ako ju izvodi stručna osoba- kozmetičar.
Kod svake depilacije neovisno o metodi koju odaberte potrebno je predhodno dezinficirati kozu na području depiliranja kako bi se spriječila infekcija.

PIŠE: ANAMARIJA HORVAT, majstor kozmetičar i vizažist

ANAMARIJA ČABAJ EX HORVAT

dermaestetičar i permanent make up artist