Estera logo

GLAS SLAVONIJE: " OSNOVNA RAZLIKA DEZODORANSA I ANTIPERSPIRANTA" Osijek

OSNOVNA RAZLIKA DEZODORANSA I ANTIPERSPIRANTA

Higijenske navike kao tuširanje,kupanje,umivanje,pranje zubi,sprečavanje neugodnog mirisa i pojačanog znojenja,posebno ljeti kada se daleko više znojimo,znatno su češće kod radno aktivne populacije. Sa starenjem njihova se učestalost smanjuje,što se objašnjava reduciranim radom lojnih i znojnih žlijezda,ali i gubitkom interesa.
Prekomjerno znojenje može biti uzrokovano tjelesnim naporom,toplinskim i emocionalnim podražajima i okusom hrane, dok prema rasprostranjenosti može zahvatiti cijelo tijelo,pazušne jame,dlanove itd. Znojenje cijelog tijela mogu pratiti i neka fiziološka stanja kao što su trudnoća,debljina i klimakterij. Prekomjerno simetrično znojenje pazuha ovisi o toplinskim ali i emocionalnim podražajima. Često je pračen neugodnim mirisom koji je posljedica poremećaja rada mirisnih žlijezda ili nedostatka higijene jer djelovanjem bakterija s kože na sastojke znoja nastaju tvari neugodna mirisa.
Na prekomjerno znojenje može se djelovati preventivno: odjeća bi trebala biti pamućna i prozračna kako bi koža mogla disati, a znoj s tijela treba uklanjati čestim kupanjem i tuširanjem. Neugodan tjelesni miris spriječiti ćemo upotrebom dezodoransa. Izbor oblika,mirisa i vrsta dezodoransa sve je veći pa i oni s najosjetljivijom kožom mogu naći pravu zaštitu. Oni se danas mogu kupiti u obliku raspršivača,kreme,sticka,gela,kuglice. Dezodoransi su preparati na alkalnoj ili vodenoj osnovi koji sprečavaju razvoj bakterija i na taj način umanjuju mogućnost nastanka neugodnog mirisa znoja. Antipespiranti su preparati koji smanjuju znojenje tako da određenim tvarima npr. aluminijevim kloridom,smanjuju pore kroz koje izlazi znoj. Njihova je prednost pred dezodoransima što djeluju produženo,ali se ne preporučuje svakodnevna upotreba antipespiranata. Aluminijeve soli djeluju na rad žlijezda znojnica, tko da blokiraju njihovo lučenje. Zato se preporučuje korištenje antipespiranta samo iznimno,kada znamo da ćemo biti izloženi pojačanom znojenju.
I dezodoransi i antipespiranti će biti djelotvorniji ako se nanesu na depilirani pazuh. Da bi se spriječila iritacija kože ,depilaciju voskom treba obaviti stručna osoba-kozmetičar ili ako depilaciju radimo sami britvicom, nakon depilacije ,pazuh treba namazati blagom kremom i posuti dječjim puderom. Dezodoransi i antipespiranti uvijek se nanose na čistu i suhu kožu.

PIŠE: ANAMARIJA HORVAT, majstor kozmetičar i vizažist

ANAMARIJA ČABAJ EX HORVAT

dermaestetičar i permanent make up artist